Companiile spaniole care fac afaceri cu Israelul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că relațiile lor comerciale "nu contribuie la genocidul din Palestina". | Formațiunea german[ CDU caută mai multă influență la nivel UE.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Amazon

Revitalizarea regională: Puterea de transformare a investițiilor în zonele rurale și postindustriale din Europa

Evenimentul va cuprinde informații de la experți pe o varietate de subiecte, cum ar fi situația actuală a regiunilor post-industriale din Europa, perspectiva UE privind crearea de locuri de muncă și impactul economic care rezultă din reindustrializare, precum și experiențe comune de revitalizare a regiunilor rurale și post-industriale. 

Aflați mai multe!

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

MADRID

Companiile spaniole care fac afaceri cu Israelul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că relațiile lor comerciale cu acest stat "nu contribuie la genocidul din Palestina", a avertizat ministrul drepturilor sociale Pablo Bustinduy, reprezentând platforma de stânga Sumar. Tel Aviv răspunde în termeni duri. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

BEI dă undă verde unei revizuiri istorice a politicii de dublă utilizare și intensifică investițiile în domeniul apărării. Brațul de creditare multimiliardar al UE a anunțat miercuri modificări ale politicii sale de lungă durată de a nu investi în produse militare, renunțând la restricțiile privind investițiile în produse cu dublă utilizare. Citește mai mult.

UE pregătește terenul pentru utilizarea profiturilor excepționale obținute din activele rusești înghețate pentru înarmarea Ucrainei. Ambasadorii UE au ajuns miercuri la un acord politic privind utilizarea profiturilor excepționale din activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Citește mai mult.

UE încearcă să obțină aprobarea post-electorală a acordului comercial cu Mercosur, spune negociatorul-șef al Bruxelles-ului. UE se pregătește pentru o aprobare rapidă a unui acord comercial cu blocul Mercosur - Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, care a fost blocat de mult timp, după alegerile europarlamentare din iunie, potrivit lui Rupert Schlegelmilch, negociatorul principal de la Bruxelles. Citește mai mult. 

BERLIN

Formațiunea CDU speră la mai multă influență în comisia von der Leyen după alegeri. Ursula von der Leyen și partidul său, CDU din Germania, abordează campania electorală pentru alegerile europene uniți într-o alianță de conveniență, partidul precizând clar că președintele Comisiei trebuie să livreze acum politici mai pe placul său. Citește mai mult. 

PARIS

Cultivatorii francezi de sfeclă de zahăr testează o alternativă la pesticidele toxice pentru albine. Franța testează o esență odorizantă care respinge dăunătorii, ca alternativă la neonicotinoidele interzise de UE, insecticide dăunătoare pentru albine și alți polenizatori. Cultivatorii se confruntă cu lipsa de alternative la pesticidele chimice. Citește mai mult. 

BRUXELLES

Externalizarea gestionării migrației: Agitație electorală sau o nouă paradigmă a UE? Statele membre ale UE ar trebui să se concentreze pe punerea în aplicare a pactului privind migrația convenit recent, care creează o situație "avantajoasă pentru ambele părți", a declarat un oficial UE pentru Euractiv, comentând rapoartele potrivit cărora unele capitale ale UE fac presiuni pentru a externaliza procedurile de migrație către țări terțe. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Premierul suedez promite va ia foarte în serios acuzațiile cu privire la trolii de extremă-dreapta. Premierul suedez Ulf Kristersson, presat de opoziție și de membri ai propriei coaliții, a afirmat miercuri că ia foarte în serios acuzațiile privind o "fermă de troli", care ar fi condusă de partidul de extremă-dreapta Democrații Suedezi (SD), de care depinde majoritatea sa. SD neagă orice activitate ilegală. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Presiunea NATO, omisă în declarația biroului premierului după întâlnirea Meloni-Stoltenberg. Premierul italian Giorgia Meloni s-a întâlnit miercuri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar declarația emisă de biroul lui Meloni după întâlnire nu a menționat presiunile șefului NATO asupra Italiei în legătură cu cheltuielile scăzute pentru apărare, experții afirmând după întâlnire că este vorba mai degrabă despre modul în care sunt cheltuite, nu despre sumă. Citește mai mult.

LISABONA

Ministrul portughez de externe spune că aderarea Ucraineila UE va rezolva problema alimentelor. Extinderea UE este esențială pentru Portugalia, a declarat miercuri ministrul de externe Paulo Rangel, citând posibile oportunități economice, soluții la problema suveranității alimentare și faptul că țările candidate au o viziune atlantică. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Extrema dreaptă poloneză critică inițiativa UE de finanțare a avorturilor. Finanțarea avorturilor pentru femeile care caută tratament în alte state membre ale UE cu servicii limitate este "inacceptabilă", a declarat pentru Euractiv.pl deputatul opoziției conservatoare Karina Bosak, referindu-se la o inițiativă a cetățenilor UE înregistrată recent. Citește mai mult.

KYIV

Ucraina caută să apeleze la fondurile UE pentru a stimula industria internă de armament. Kievul caută fonduri ale Uniunii Europene pentru a spori sprijinul acordat industriei sale interne de armament și pentru a exploata capacități suplimentare necontractate, a declarat pentru Euractiv ministrul ucrainean al Industriilor Strategice, Oleksandr Kamyshin. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BELGRAD

Escobar: China a programat vizita în Europa pentru a "crea o axă împotriva integrării UE". Trimisul demisionar al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a comentat vizita președintelui chinez Xi Jinping în Franța, Ungaria și Serbia, fiind de acord că aceasta a fost atent programată pentru a crește tensiunile cu Occidentul și a avut ca scop crearea unei noi axe împotriva integrării europene a regiunii. Citește mai mult.

Serbia, țară candidată la UE, și China trasează un "viitor comun". China și Serbia au convenit miercuri să urmeze un "viitor comun", în timp ce președintele Xi Jinping a vizitat țara balcanică, ca parte a încercării sale de a forja relații mai puternice cu aliații de la marginea Uniunii Europene. Citește mai mult.

SOFIA

Socialiștii bulgari înregistrează o scădere bruscă a sprijinului înainte de alegerile europene. Partidul Socialist Bulgar (BSP) înregistrează o scădere bruscă a sprijinului și va pierde trei din cele cinci locuri de europarlamentar, potrivit unui sondaj publicat miercuri. Numărul europarlamentarilor de la cele două partide mari - partidul conservator GERB și al minorității turce DPS - rămâne neschimbat. Citește mai mult.

SKOPJE

Macedonia de Nord se pregătește pentru relații dificile cu UE, deoarece naționaliștii au câștigat alegerile prezidențiale și parlamentare.
Macedonia de Nord pare să se afle pe un curs de coliziune cu vecinii săi din UE, Grecia și Bulgaria, în condițiile în care opoziția naționalistă a câștigat miercuri alegerile parlamentare și prezidențiale. Citește mai mult.


AGENDA INTERNAȚIONALĂ:

UE: Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, la Vilnius, Lituania, are întâlniri cu președintele Parlamentului, Viktorija Čmilytė-Nielsen, președintele Gitanas Nausėda, prim-ministrul Ingrida Šimonytė; rostește un discurs cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a aderării Lituaniei la UE;
Vicepreședintele Comisiei, Vĕra Jourová, participă la reuniunea ministerială G7 privind justiția, la Veneția, Italia;
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, ține un discurs de deschidere la evenimentul public "Europa noastră. Our NATO",la Tallinn, Estonia.
***

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]