“China este cel mai bun partener al Serbiei, pentru a-și atinge obiectivele naționale”, a declarat Aleksander Vučić la TV chineză CCTV. | Berlin: Friedrich Merz a fost reales luni în funcția de lider al partidului conservator german CDU.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Amazon

Revitalizarea regională: Puterea de transformare a investițiilor în zonele rurale și postindustriale din Europa

Evenimentul va cuprinde informații de la experți pe o varietate de subiecte, cum ar fi situația actuală a regiunilor post-industriale din Europa, perspectiva UE privind crearea de locuri de muncă și impactul economic care rezultă din reindustrializare, precum și experiențe comune de revitalizare a regiunilor rurale și post-industriale. 

Aflați mai multe!

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

ȘTIRI DIN BALCANI

BELGRAD

Serbia își deschide brațele și economia pentru "fratele Xi". Vizita președintelui chinez Xi Jinping la Belgrad, marți, ridică semne de întrebare în capitalele europene. Președintele Serbiei, Aleksander Vučić,continuă să nu își alinieze politica externă la cea occidentală, în special la UE. Citește mai mult. 

BERLIN

Friedrich Merz a fost reales luni în funcția de lider al partidului conservator german CDU, dar conferința anuală a partidului a arătat că rămâne incert dacă Merz va câștiga în cele din urmă cancelaria. Citește mai mult.

Germania face curte Poloniei pentru a renunța la dreptul de veto în afacerile externe. Ministrul german de stat pentru Europa, Anna Lührmann (Verzii), a subliniat luni necesitatea de a trece la votul cu majoritate calificată pentru a pregăti extinderea UE, citând lecțiile care trebuie învățate din istoria Poloniei. Citește mai mult.

Extremist de dreapta implicat în atacul asupra unui eurodeputat german. Cel puțin unul dintre cei patru suspecți implicați în atacul de sâmbătă asupra lui Matthias Ecke, candidatul principal din Saxonia pentru social-democrații germani la alegerile europene, ar fi asociat cu extrema dreaptă, relatează zeit.de. Citește mai mult.

PARIS

China și Franța discută despre Ucraina și tensiunile comerciale. Xi Jinping al Chinei și Emmanuel Macron al Franței au avut luni, la Paris, discuții "sincere" despre tot ceea ce înseamnă tensiuni comerciale și războiul din Ucraina, dar sub o aparență de politețe și respect se ascund diviziuni semnificative. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Suedia va acorda ucrainenilor o înregistrare rapidă și beneficii mai bune. Refugiații ucraineni aflați sub protecție temporară în Suedia se vor putea înregistra mult mai repede și vor primi o alocație de instalare mai mare, a anunțat luni guvernul suedez, spre marea consternare a extremei drepte. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Spaniolul Sánchez, îndemnat să recunoască statutul de stat palestinian la reuniunea ministerială. Premierul spaniol Pedro Sánchez ar trebui să facă pasul istoric și ambițios de a recunoaște statul palestinian la reuniunea de marți a Consiliului de Miniștri, a declarat viceprim-ministrul și liderul Sumar, Yolanda Díaz, reiterând una dintre condițiile impuse de partidul său pentru a încheia un pact guvernamental cu partidul PSOE al lui Sanchez. Citește mai mult.

ROMA

Jurnaliștii televiziunii publice italiene fac grevă împotriva "controlului sufocant" exercitat de guvern. Jurnaliștii de la televiziunea publică italiană RAI au intrat luni în grevă pentru a protesta împotriva lipsei de personal, a reducerilor bugetare și a refuzului de a încheia contracte echitabile pentru cei care lucrează la programele de știri ale televiziunii - sau împotriva a ceea ce ei au numit "control sufocant" din partea guvernului. Citește mai mult.

VALLETTA

Fostul premier maltez atacă sistemul judiciar, el fiind anchetat într-o afacere privind spitalele. Fostul premier maltez Joseph Muscat și actualul prim-ministru Robert Abela au fost acuzați că au atacat sistemul judiciar, primul dintre ei fiind acuzat acum de acuzații penale în cea mai recentă etapă a unui scandal de spălare de bani care a provocat o undă de șoc în țară și la nivelul Partidului Socialist al Muncii din Malta (PES). Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Liderul extremei drepte cehe este gata să o susțină pe von der Leyen, cu o serie de condiții. Petr Mach, liderul coaliției cehe de extremă-dreapta pentru viitoarele alegeri europene, este gata să o susțină pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene - dar numai dacă aceasta este gata să accepte un nou vot în privința Acordului verde și a Pactului privind migrația și azilul, a declarat Mach într-un interviu pentru Euractiv Czechia. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Comisia închide ancheta privind statul de drept în Polonia. Comisia Europeană a anunțat marți decizia sa de a închide articolul 7 împotriva Poloniei, argumentând că angajamentele asumate de noul guvern Donald Tusk au abordat acum riscurile identificate anterior la adresa statului de drept din această țară. Citește mai mult.

Un judecător polonez cere azil politic în Belarus. Judecătorul polonez la nivel înalt Tomasz Szmydt, loial guvernului precedent PiS (ECR), a cerut luni azil politic în Belarus, calificând acest lucru drept un act de "protest împotriva politicii nedrepte și dăunătoare a Poloniei" față de Moscova și Minsk. Citește mai mult.

AGENDA INTERNAȚIONALĂ

UE: Consiliul Afacerilor Externe se reunește pentru a discuta despre Ucraina, aspectele umanitare și de reconstrucție ale situației din Palestina și altele; Consiliul Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori, așteptat pentru directiva privind egalitatea de tratament, femeile în public, și altele;

Vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, ține un discurs la deschiderea celui de-al 15-lea workshop la nivel înalt UE-Israel privind combaterea rasismului, xenofobiei și antisemitismului; 

Vicepreședinta Margrethe Vestager se întâlnește cu ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, Ken Saito;

Kadri Simson, comisarul pentru energie, participă la panelul "Europa - transformarea viitorului" din cadrul celui de-al 16-lea Congres Economic European, la Katowice, Polonia;

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, participă la reuniunea ministerială a coaliției țărilor europene împotriva criminalității grave și organizate, la Hamburg, Germania;

Președintele Institutului Jacques Delors, Enrico Letta, după prezentarea privind viitorul pieței unice, participă la un dialog cu președintele Bundesbank, Joachim Nagel, la Frankfurt, Germania.

***
[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]