Președintele chinez Xi Jinping vizitează, în ultima etapă a turneului său european, Budapesta și Belgrad.| Berlin: După o serie de agresiuni asupra politicienilor, la nivel UE, miniștrii de interne sunt pregătiți să adopte măsuri dure și consecvente.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Amazon

Revitalizarea regională: Puterea de transformare a investițiilor în zonele rurale și postindustriale din Europa

Evenimentul va cuprinde informații de la experți pe o varietate de subiecte, cum ar fi situația actuală a regiunilor post-industriale din Europa, perspectiva UE privind crearea de locuri de muncă și impactul economic care rezultă din reindustrializare, precum și experiențe comune de revitalizare a regiunilor rurale și post-industriale. 

Aflați mai multe!

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

BUDAPESTA

Xi al Chinei curtează Ungaria cu investiții. În ultima etapă a turneului său european, anume în Ungaria, președintele chinez Xi Jinping va anunța miercuri legături și mai strânse cu Budapesta, cel mai apropiat aliat al său din Uniunea Europeană. Citește mai mult.



BERLIN

După o serie de agresiuni asupra unor aleșilor în UE, miniștrii de interne germani au promis marți să adopte măsuri juridice mai dure în aceste cazuri. "Infractorii care atacă activistul politic în mod activ trebuie să simtă toată forța legii. Aceasta înseamnă proceduri și pedepse rapide și consecvente. Iar acest lucru face parte, de asemenea, din decizia de astăzi a miniștrilor de interne", a declarat Faeser reporterilor după reuniune. Citește mai mult.

Activiștii pentru climă vor să schimbe politica UE înainte ca aceasta să îi schimbe pe ei. Mai mulți activiști cu rădăcini în mișcările de protest pentru climă au șanse să fie aleși în viitorul Parlament European, sperând să zdruncine o instituție cunoscută pentru modul său tehnocratic. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

COPENHAGA | STOCKHOLM

Danemarca și Suedia convin asupra unor acțiuni comune în domeniul apărării, în regiunea baltică. Danemarca și Suedia au decis să își consolideze cooperarea în domeniul apărării, inclusiv în ceea ce privește achizițiile comune de echipamente militare și cooperarea în regiunea Mării Baltice, miniștrii danez și suedez ai apărării, Troels Lund Poulsen și Pål Jonson, semnând marți un memorandum de înțelegere. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Italianul Meloni se află în Libia pentru a extinde cooperarea în domeniul migrației. Premierul italian Giorgia Meloni insistă asupra abordării migrației prin creșterea cooperării cu țările nord-africane în cadrul vizitei pe care a efectuat-o marți în cele două administrații rivale din Libia, în timp ce activiștii pentru drepturile omului cer Italiei să înceteze finanțarea milițiilor libiene. Citește mai mult.

MADRID

Puigdemont se va întoarce în Spania după alegerile din Catalonia și nu exclude o alianță separatistă. Fostul președinte catalan și lider al partidului separatist de dreapta JxCat, Carles Puigdemont, a confirmat marți că se va întoarce în Catalonia după alegerile regionale, chiar dacă va fi arestat de poliție, el neexcluzând în totalitate o posibilă alianță a forțelor separatiste opuse din punct de vedere ideologic. Citește mai mult.

LISABONA

Unul din trei portughezi nu va vota la alegerile europene. Un sondaj a arătat că aproximativ o treime dintre alegătorii portughezi nu intenționează să voteze la alegerile europene, invocând lipsa informațiilor disponibile despre diferitele programe electorale. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Slovacia vrea să fie o punte de legătură între Azerbaidjan și UE, afirmă Fico. Slovacia vrea să fie o punte de legătură între Azerbaidjan și Uniunea Europeană, a declarat premierul Robert Fico, care a efectuat prima sa călătorie în afara UE de la realegerea sa anul trecut, vizitând Azerbaidjanul în speranța de a sprijini economia slovacă și de a consolida relațiile bilaterale. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Putin vrea să vadă din nou imperii și autocrații în Europa, avertizează von der Leyen în Polonia. Președintele rus Vladimir Putin vrea să vadă din nou imperii și autocrații în Europa, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Congresului Economic European de la Katowice. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

PRISTINA | BERLIN

Berlinul insistă asupra asocierii sârbilor din Kosovo, înainte de aderarea la CoE. Este posibil ca guvernul german să insiste asupra înființării Asociației municipalităților sârbe din nordul Kosovo înainte de a da "ok-ul" pentru ca țara să adere la organizația pentru drepturile omului cu sediul la Strasbourg, Consiliul Europei, potrivit unor comentarii oferite pentru Euractiv. Citește mai mult.

SOFIA

Doi lideri influenți ai listelor electorale bulgare se află pe lista de sancțiuni a SUA. Vasil Bozhkov de la noul partid CENTRE, a anunțat că va conduce lista partidului său pentru alegerile naționale anticipate. El se alătură lui Delyan Peevski, de la partidul minorității turcești DPS, ca al doilea politician bulgar influent care conduce o listă electorală națională, aflându-se în același timp pe lista de corupție sancționată de SUA. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Președintele României, "deschis la discuții" privind trimiterea sistemului Patriot în Ucraina. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat marți că este deschis la discuții privind trimiterea unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, după apelul german către statele membre ale Uniunii Europene și NATO de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei. Citește mai mult.

BELGRAD

Xi Jinping al Chinei vizitează Serbia la aniversarea bombardamentului NATO din 1999. Președintele chinez Xi Jinping a sosit marți seară în Serbia, escortat de avioane MIG-29, într-o vizită strict securizată care coincide cu cea de-a 25-a aniversare a bombardamentului NATO asupra ambasadei Chinei, în care au fost uciși trei jurnaliști chinezi. Citește mai mult.

AGENDA INTERNAȚIONALĂ:

  • UE: Vicepreședintele Comisiei, Dubravka Suica, susține un discurs principal prin intermediul unui mesaj video în cadrul evenimentului la nivel înalt cu tema "Reformă, redresare și extindere - reconstruirea unei societăți pentru toate vârstele în Ucraina";
  • Comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, participă la evenimente publice împreună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Chișinău; 

 [Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara; corespondență pentru România: Cătălina Mihai]