Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, este împotriva „europenizării” puterii nucleare a Franței. | Președintele bulgar a participat la un protest pro-rus interzis.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Amazon

Revitalizarea regională: Puterea de transformare a investițiilor în zonele rurale și postindustriale din Europa

Evenimentul va cuprinde informații de la experți pe o varietate de subiecte, cum ar fi situația actuală a regiunilor post-industriale din Europa, perspectiva UE privind crearea de locuri de muncă și impactul economic care rezultă din reindustrializare, precum și experiențe comune de revitalizare a regiunilor rurale și post-industriale. Aflați mai multe!

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

PARIS

Lidera de extremă dreapta franceză, Marine Le Pen, s-a pronunțat joi împotriva „europenizării” puterii nucleare a Franței, susținând că niciun comisar UE nu va avea vreodată legitimitatea democratică pentru a decide asupra unor atacuri nucleare. Reglementarea unui atac nuclear este "inseparabilă de legitimitatea [democratică] națională", a scris Le Pen într-un articol de opinie în Le Figaro, criticând recentele aluzii ale președintelui francez Emmanuel Macron potrivit cărora capacitatea de descurajare nucleară a Franței ar putea fi obiectul cooperării cu alte națiuni europene. Citește mai mult.

Alegerea editorului

Farmecul discret al dictaturii. Președintele Chinei Xi Jinping a fost primit în Serbia și Ungaria ca un mesia cu scene care amintesc de vremurile comuniste. Belgrad și Budapesta au fost împodobite cu steaguri și afișe, iar cetățenii au fost transportați cu autobuzul pentru a saluta vizitatorii importanți. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Firmele europene își schimbă opinia privind China, avertizează un grup de lobby. Proporția firmelor europene care clasifică China drept o destinație de top pentru investiții a atins un nivel negativ record, a declarat vineri un grup de lobby european, avertizând că ar putea dura ani de zile pentru a restabili încrederea în economia numărul doi din lume. Citește mai mult.

Wojciechowski este „recunoscător” pentru protestele fermierilor, PAC ar trebui să se bazeze pe stimulente. Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat pentru Euractiv că este recunoscător pentru recentul val de proteste ale fermierilor, care au contribuit la asigurarea unui răspuns rapid la problemele acestora în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), un sistem care ar trebui să se bazeze pe stimulente, nu pe obligații. Citește mai mult.

UK&IRLANDA

LONDRA

Liderul opoziției din Marea Britanie stabilește planuri pentru a aborda traversările cu bărci mici.
Liderul opoziției britanice, Keir Starmer, urmează să spună vineri că guvernul laburist va angaja sute de oficiali în instituțiile de aplicare a legii și va folosi toate prerogativele de combatere a terorismului pentru a viza grupările care fac trafic de persoane pentru a opri solicitanții de azil care sosesc în Anglia cu bărci mici. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Alocația pentru incluziune a lui Meloni agravează sărăcia în Italia, avertizează Comisia. Alocația lui Meloni va crește atât incidența sărăciei absolute, cât și a sărăciei copiilor, concluzionează o analiză a Comisiei Europene – considerată „parțială” de guvernul italian – care evidențiază, de asemenea, decalajul semnificativ al Italiei față de UE în ceea ce privește diverși indicatori de ocupare a forței de muncă, inclusiv ocuparea forței de muncă pe termen lung, creșterea salariilor și rata sărăciei celor care lucrează. Citește mai mult.

MADRID

Liderul PPE Weber îl critică pe Sánchez pentru „zilele de reflecție” asupra leadershipului. Președintele Partidului Popular European (PPE) Manfred Weber l-a criticat joi pe premierul spaniol Pedro Sánchez (PSOE/S&D) pentru că a decis să-și ia cinci zile pentru a lua în considerare dacă demisionează sau rămâne în funcție, spunând că „Spania are nevoie de un om de stat, nu de un showman”. Citește mai mult.

Spania, Irlanda și alți parteneri UE ar putea recunoaște statutul palestinian pe 21 mai – raport. Spania nici nu confirmă, nici nu neagă informațiile conform cărora se va alătura Irlandei și „alților parteneri din UE” pentru a recunoaște Palestina ca stat pe 21 mai – o mișcare care ar face ca formațiunea PSOE a premierului spaniol Pedro Sanchez să urmeze cererea partenerului de coaliție Sumar. Citește mai mult.

LISABONA

Portughezii - printre cei mai proeuropeni, în favorea aderării Ucrainei – sondaj. Portugalia este una dintre cele mai proeuropene țări, susținând în principal aderarea Ucrainei la blocul UE și sprijinind mai multe decizii cu privire la conflictul israeliano-palestinian, se arată într-un Eurobarometru. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Președintele bulgar salută participanții la marșul pro-rus interzis. Președintele bulgar Rumen Radev, unul dintre viitorii jucători cheie în politica bulgară, a participat joi la marșul interzis pro-rus „Regimentul Nemuritor” de la Sofia. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Premierul român îndeamnă autoritățile de reglementare să abordeze fenomenul ”shrinkflation”. În condițiile în care unii retaileri scad gramajul produselor, păstrând aceleași prețuri, fenomen cunoscut drept ”shrinkflation”, premierul Marcel Ciolacu a cerut măsuri pentru combaterea tendinței, inspirându-se din modelul francez. Citește mai mult.

***

[Editat în limba engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]