Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, consideră că evoluțiile recente din Republica Moldova le reflectă pe cele de la începutul conflictului dintre Ucraina și Rusia din urmă cu câțiva ani, când Moscova a anexat ilegal Crimeea.

Aceste declarații au fost făcute după ce conducătorii pro-ruși din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova au cerut Rusiei "protecție", informează dpa, preluată de Agerpres.

Un congres al regiunii separatiste nerecunoscute la nivel internațional, care se învecinează cu Ucraina, a votat miercuri în favoarea unei rezoluții în acest sens, a informat presa de la Chișinău.

Potrivit rezoluției, Transnistria dorește să se adreseze Consiliului Federației Ruse și Dumei de Stat "cu o solicitare de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Moldovei".

Ce așteaptă exact Tiraspolul de la Rusia nu a fost clar imediat.

Șefa diplomației germane a făcut joi paralele cu evoluțiile din estul Ucrainei din urmă cu câțiva ani, când minoritățile au fost instrumentalizate de către președintele rus Vladimir Putin pentru a ajuta la pregătirea invadării pe scară largă a Ucrainei în 2022.

"Referendumuri false, proceduri false pentru a destabiliza o altă țară sunt o încălcare a dreptului internațional", a afirmat Baerbock.