Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze și energie electrică, iar față de prețul maxim prevăzut de plafon, prețurile facturate sunt cu până la 25% mai mici, iar cele la electricitate cu 15%.

„Ca urmare a aplicării a noilor modificări la mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze la finalul lunii martie, Prețurile facturilor la gazele naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%, fața de prețurile maximale plafonate”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de joi.

Conform spuselor lui Ciolacu, acest aspect demonstrează că intervenția Guvernului a fost benefică pentru români.

Potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de Ministerul Energiei, de exemplu, prețul practicat de principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii casnici este 0,23381 lei/ kWh (prețul maxim plafonat fiind de 0,310 lei/kWh).

La energie electrică, pentru clienții casnici cu un consum mai mare de 300 kWh/lună, scăderile aplicate de principalii furnizori ajung până la 15% față de prețul maximal de 1,3 lei/kWh.

„Am promis facturi mai mici la electricitate și gaze naturale. Vă reamintesc că pe 28 martie am declarat public, după ședința de Guvern, că românii vor primi facturi mai mici la energie. Am susținut ferm și bine fundamentat pe baza analizelor pe care le-am făcut și pe care le-am promovat prin actualizarea mecanismului de compensare-plafonare (OUG 27/2022)”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Burduja a mai transmis că "statul trebuie să intervină acolo unde este necesar, când este necesar și cum este necesar" și că "nu este nevoie să dăm peste cap un întreg sistem, ci să calculăm, să analizăm și să aplicăm cu cap".

Eurostat a confirmat zilele trecute faptul că prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români sunt printre cele mai mici din UE.