Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după ce a fost primit în Biroul Oval de la Casa Albă de președintele Joe Biden, că a discutat cu acesta despre candidatura sa la funcția de secretar general al NATO.

"Și acest punct a fost atins în discuția noastră tête-à-tête și împreună am decis să continuăm dialogul", a spus Iohannis, întrebat dacă a discutat cu Joe Biden despre dorința lui de a conduce NATO.

Întrebat și dacă Biden a spus că îl susține, Iohannis a replicat doar: "Am decis să continuăm dialogul".

Interogat pe parcursul conferinței de presă despre acest subiect, Iohannis a recunoscut că discuția cu Joe Biden pe acest subiect nu a fost una prea lungă.

"Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să spun ce a spus președintele Biden. Eu vă spun ce am spus eu acolo, dar discuția nu a fost una lungă, a fost una relativ scurtă și dacă m-ați întrebat dacă există riscul să nu existe consens, da, există riscul, tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, doi candidați care în general sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice. Până la urmă, unul dintre cei doi candidați probabil va fi ales următorul secretar general. Important este să nu amestecăm lucrurile. Au fost unii care au spus că, dacă sunt doi candidați, se rupe unitate Alianței. Nici vorbă de așa ceva. Alianța este puternică, mergem mai departe, dar este bine să fie doi candidați, pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbatere și există evident șansa să facem lucrurile să meargă mai bine", a explicat Klaus Iohannis.

+++

Premierul olandez, Mark Rutte, candidat pentru postul de secretar general al NATO și favorit pentru a prelua postul, și-a asigurat susținerea Turciei în urma întâlnirii cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează AP, citând un oficial turc.

Turcia le-a spus aliaților din NATO că va sprijini candidatura prim-ministrului olandez Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, a precizat un oficial turc de rang înalt.

Turcia era una dintre cele 4 țări membre ale NATO care nu își anunțaseră susținerea pentru Rutte. Celelalte două sunt Ungaria, Slovacia și România, care are propriul candidat - președintele Klaus Iohannis.

Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au anunțat pe 22 februarie că îl vor susține pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO.

Pe 12 martie, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că dorește să candideze pentru șefia NATO:

 "Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și în special regiunea noastră și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO".