Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că Guvernul aprobă un memorandum pentru o investiție de aproape 100 de milioane de euro, prin care vor fi dezvoltate conexiuni pentru internet de mare viteză în aproape 1.000 de localități din țară.

Investiția în valoare de 94 de milioane de euro face parte din PNRR Investiția 11 – componenta C7 "Transformarea digitală” și prevede dezvoltarea conexiunilor de internet de mare viteză în „zonele albe”, adică localitățile din țară unde nu există internet sau unde rețelele fixe/mobile nu sunt suficiente și piața nu poate furniza aceste servicii pe cont propriu.

Este vorba deaspre localități din 38 de județe ale țării, iar termenul de realizare a conexiunilor la internet este finalul anului 2025. 

Potrivit premierului, „prioritate vor avea unitățile școlare, bibliotecile, unitățile medicale și instituțiile publice”. Viteza minimă va fi de cel puțin 100 Mbps, cu posibilitatea creșterii acesteia în viitor, iar rețelele vor fi FTTB/H/ sau 5G. 

Măsura vine în baza regulamentului european pentru transformarea digitală a Europei până în 2030, care constă în digitalizarea serviciilor publice, infrastructuri digitale durabile și sigure și transformarea digitală a întreprinderilor. Responsabil de acest proiect va fi Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va fi cea care va achiziționa expertiza tehnică de specialitate pentru verificarea documentelor specifice și va efectua studiul de fezabilitate al proiectului.

„De asemenea, vor fi vizate și acele comunități unde nu există internet iar rețelele fixe ori mobile sunt insuficiente, inclusiv în zonele defavorizate”, a adăugat Ciolacu în deschiderea sedinței de Guvern. 

Pe 23 septembrie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în consultare publică un proiect prin care 945 de localități aflate în zone neacoperite de rețele de internet de bandă largă vor beneficia de conexiuni de mare viteză.