Președintele Putin a declarat joi că Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale, dar că nu va permite nimănui să o amenințe,într-un discurs care marchează aniversarea a 79 de ani de la victoria URSS contra Germaniei naziste.

Pe măsură ce trupele ruse avansează împotriva forțelor Ucrainei susținute de Occident, Putin a acuzat elitele occidentale "arogante" că au uitat rolul decisiv jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste și că au alimentat conflictele din întreaga lume, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

"Știm la ce duce exacerbarea unor astfel de ambiții. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală", a spus Putin în Piața Roșie, după ce ministrul apărării Serghei Șoigu a trecut în revistă trupele, în timp ce o furtună de zăpadă biciuia imensa piață, scrie Reuters.

"Dar, în același timp, nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre strategice sunt întotdeauna într-o stare de pregătire de luptă", a adăugat locatarul de la Kremlin.

Putin a denunțat încercările "coloniștilor" occidentali de a "distorsiona" adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial prin dezmembrarea monumentelor soldaților sovietici și prin punerea pe un piedestal a "trădătorilor și complicilor" lui Hitler, relatează EFE.

Totodată, Putin a insistat că, în schimb, Rusia nu a subestimat niciodată importanța rolului aliaților occidentali în înfrângerea nazismului și a amintit, de asemenea, de lupta Chinei împotriva imperialismului japonez.

"Nu vom uita niciodată lupta noastră comună și tradițiile pline de inspirație ale alianței", a subliniat el.

După ce a cerut ținerea unui minut de reculegere, Putin și-a încheiat discursul cu cuvintele: "Pentru Rusia! Pentru victorie! Ura!", oferind indiciul pentru ca mii de trupe să răspundă cu trei urale puternice.

Putin, care și-a trimis armata să invadeze Ucraina în 2022, consideră războiul ca parte a unei lupte cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, încălcând ceea ce el consideră sfera de influență a Moscovei.

Ucraina și Occidentul îl acuză pe Putin că este angajat într-o acaparare de teritorii în stil imperialist. Ei au promis că vor învinge Rusia, care controlează în prezent aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, și părți din patru regiuni din estul Ucrainei.