În clasamentul mondial al libertății presei publicat recent de ONG-ul Reporters Sans Frontières (RSF), Brazilia a urcat zece poziții față de anul anterior și se află încă pe un modest loc 82 dintre 180 de țări evaluate.

Țările sunt împărțite în cinci situații: bună, relativ bună, problematică, dificilă și foarte gravă. În 2021, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, Brazilia s-a aflat în categoria dificilă - înainte și după, a fost întotdeauna clasată ca problematică, relatează publicația Folha Online.

De fapt, după cum subliniază raportul RSF, având în vedere discursul agresiv al lui Bolsonaro și trupele sale împotriva mass-media și a jurnaliștilor, s-a înregistrat o îmbunătățire – cel puțin în comportamentul executivului federal. 

Cu toate acestea, textul nu abordează progresele recente făcute de Tribunalul Suprem Federal cu privire la activitate, în baza unor decizii monocratice care au suspendat conturi de rețele sociale, inclusiv pe cele ale unor jurnaliști, pe criterii netransparente. 

Un alt factor care a contribuit la ascensiunea Braziliei a fost înrăutățirea altor țări. Polarizarea politică și ascensiunea unor guverne populiste, de dreapta și de stânga, au condus la deteriorarea treptată a apărării dreptului la informație în ultimul deceniu. 

Italia a trecut de pe locul 41 pe locul 46. În America, mai mult de jumătate dintre țări au înregistrat o înrăutățire. 

Venezuela, Hondurasul, Nicaragua și Cuba au rămas într-o situație foarte gravă, dar Paraguayul și Ecuadorul au trecut de la categoria problematică la cea dificilă. Peru a coborât de pe locul 110 pe locul 125, iar Argentina, pe locul 66, a coborât 26 de poziții. SUA au pierdut zece locuri și acum sunt în categoria problematică. 

La indicatorul specific de securitate (unul dintre cele 5 evaluate), Brazilia a trecut de la poziția 149 la 109, dar se află încă într-o situație supărătoare. În ultimul deceniu, cel puțin 30 de jurnaliști au fost uciși din cauza exercitării profesiei lor. 

Înfrângerea electorală a lui Bolsonaro a făcut ca relațiile dintre guvernul federal și presă să fie mai puțin tulburi, dar rămân aspecte problematice, precum impulsul punitiv al justiției și vulnerabilitatea profesioniștilor în zonele de risc, mai ales în orașele mici sau în regiunile în care acționează crima organizată. 

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA