Datele din Barometrul Politicii Europene prezentate de Fundația Francisco Manuel dos Santos arată că peste 90% din respondenți afirmă că Portugalia a fost avantajată de aderarea la Uniunea Europeană (UE), un nivel istoric, scrie Jornal Económico.

Majoritatea portughezilor recunoaște că țara a fost avantajată de aderarea la moneda unică, dezvăluie datele din Barometrul Politicii Europene, difuzat miercuri de Fundația Francisco Manuel dos Santos. În 2024 peste 70% din respondenții portughezi arată că Portugalia a fost avantajată de aderarea la moneda unică.

Studiul Fundației Francisco Manuel dos Santos cuprinde comparații cu datele Eurobarometrului, care demonstrează că începând din 2009, când Eurobarometrul a început să măsoare sprijinul pentru euro, acesta a crescut constant până în prezent.

În ce privește evaluarea aderării la Uniunea Europeană (UE), peste 90% din respondenți spun că Portugalia a fost avantajată de acea decizie, ceea ce reprezintă un maxim istoric.

Referitor la întrebarea despre statele membre pe care le consideră cele mai influente în deciziile Uniunii Europene, 75% din portughezi au răspuns că este vorba de Germania, cu un mare avantaj pentru a doua țară mai menționată, Franța (13%). Într-o comparație cu țări care au un număr similar de locuitori cu Portugalia, precum Belgia sau Suedia, 77% din respondenți indică faptul că Portugalia are o influență mai mică decât aceste țări.

De remarcat este și sprijinul manifestat de portughezi pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. La întrebarea ce noi state ar trebui să primească Uniunea Europeană, 58% au răspuns că ar trebui să fie Ucraina.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA