Parlamentul Ucrainei a votat joi demiterea vicepremierului Oleksandr Kubrakov și a ministrului Agriculturii, Mykola Solsky, în încercarea de reformare a structurii Guvernului și reducerea numărului de ministere.

Majoritatea celor 272 de parlamentari au votat pentru demiterea viceprim-ministrului Oleksandr Kubrakov și a ministrului Agriculturii, Mykola Solsky, relatează Reuters.

Viceprim-ministrul a supervizat programul de reconstrucție din timpul războiului și a susținut eforturile de a înființa o linie de transport maritim la Marea Neagră. Demiterea acestuia vine pe fondul planurilor de a împărți ministerul infrastructurii în două portofolii separate, au spus parlamentarii.Kubrakov a spus pe Facebook că demiterea sa nu a fost discutată cu el înainte de vot și că nu i s-a oferit șansa să-și apere mandatul într-o prezentare în parlament.

Parlamentul a acceptat, de asemenea, demisia ministrului Agriculturii, Mykola Solsky, care este anchetat pentru presupusa implicare într-o achiziție ilegală de terenuri deținute de stat. Deși Solsky neagă acuzațiile, el și-a prezentat demisia pe 25 aprilie, într-o scrisoare făcută publică pe Facebook de președintele Parlamentului, Ruslan Stefanciuk. 

„Vă cer să acceptați demisia mea din funcția de ministru al Politicii Agrare și Alimentației”, scria Mykola Solsky în scrisoare.

Agenția națională anticorupție a anunțat că Mikola Solski este suspectat că a confiscat terenuri publice în valoare de „aproape 6,9 milioane de euro” și că a „încercat să își însușească alte terenuri” în valoare de aproape 4,5 milioane de euro, conform HotNews.

Nu este clar cine îi va înlocui pe cei doi miniștri. Oficialii guvernamentali ucraineni au spus, în repetate rânduri, că intenționează să reformeze structura guvernului și să reducă numărul de ministere, deoarece țara se confruntă cu un deficit bugetar uriaș, majoritatea veniturilor statului fiind alocate eforturilor de apărare.