Europenii se concentrează mai mult pe reducerea migrației decât pe schimbările climatice și mai puțin de 15% dintre cei intervievați consideră clima una dintre prioritățile guvernului lor, relatează AP.

"Multe țări europene au înregistrat o creștere bruscă a ponderii persoanelor care spun că <reducerea imigrației> ar trebui să fie o prioritate de vârf a guvernului”, arată studiul publicat de fundația daneză Alliance of Democracies Foundation.

Germania a fost în frunte cu 44% când vine vorba de oameni care doresc ca guvernul lor să se concentreze pe reducerea imigrației, în timp ce aproape un sfert dintre germanii chestionați au declarat că lupta împotriva schimbărilor climatice este o prioritate.

La nivel global, 33% cred că schimbările climatice sunt una dintre cele trei provocări principale ale lumii și doar 14% susțin prioritizarea combaterii acesteia de către guvernul lor.

Pe baza a aproape 63.000 de interviuri realizate în 53 de țări, indicele de percepție a democrației a constatat că 85% dintre cei chestionați spun că este important să existe democrație în țara lor.

Cu toate acestea, guvernele nu se ridică întotdeauna la nivelul așteptărilor oamenilor. În timp ce 58% dintre respondenți au fost mulțumiți de starea democrației în țara lor, restul nu au fost.

Studiul arată că nemulțumirea nu se limitează la țările nedemocratice, ci a fost răspândită și în SUA, Europa și în alte locuri cu o lungă tradiție democratică.

Sondajul s-a bazat pe interviuri realizate în februarie și aprilie, iar marja de eroare în toate țările eșantionate a fost de aproximativ 2,9 puncte procentuale.