A fost demarat studiul de piață pentru construcția primului Centru Național de Protonoterapie din Europa de Sud-Est. Aceasta va fi cea mai mare investiție în echipamente medicale destinate pacienților oncologici derulată în România.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că joi a fost demarat studiul pentru construirea primului Centru Național de Protonoterapie din Europa de Sud-Est.

„Protonoterapia se va face, pentru prima oară, în România! Un pas hotărât în direcția corectă, după cele 7 centre noi de radioterapie deblocate și finanțate de MS. Astăzi am demarat studiul de piață pentru construcția, la Institutul Oncologic București, a primului Centru Național de Protonoterapie din Europa de Sud-Est", a scris ministrul pe Facebook.

Rafila afirmă că una accesul pacienților oncologici la cele mai moderne echipamente terapeutice „rămâne o prioritate pentru Ministerul Sănătății”. 

„Ministerul Sănătății se implică direct pentru ca această metodă avansată de tratament a pacienților oncologici să fie realizată în cel mai scurt timp. După realizarea celor 7 centre noi de radioterapie, asigurarea accesului la radioterapia stereotactică, continuăm cu cea mai mare investiție în echipamente medicale destinate pacienților oncologici”, a adăugat  ministrul.

Rafila se laudă, de asemenea, că Ministerul Sănătății nu se ocupă doar de scrierea proiectelor, ci și de dezvoltarea și finalizarea acestora. 

”La doar 10 zile de la înființarea grupului tehnic de lucru demarăm consultarea de piață, care se va finaliza la 31 mai. Ritmul de astăzi îmi dă încredere că putem demara licitația în luna august. Vom avea primul Centru Național de Protonoterapie din regiune și mă bucur că reușim să îl construim aici, în România”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete.

Terapia cu protoni sau protonoterapia este un tip de radioterapie utilizată pentru tratarea anumitor tipuri de cancer, care are capacitatea de a distruge tumora fără să afecteze țesutul din jur.

Investiția totală în noul Centru de Excelență pentru Diagnosticare și Tratament cu Protonoterapie are o valoare estimativă de 70 de milioane de euro și este susținută din fonduri structurale europene.