Avocata Violeta Gaşiţoi consideră corupţia ca fiind una din cele mai mari probleme care afectează justiţia din Republica Moldova. În cadrul unui interviu acordat pentru Report.md ea a menţionat că doar apariția oamenilor integri în sistem ar putea asigura credibilitatea acestuia.

Report.md: - Autoritățile se laudă că reforma în justiție este în toi. Dvs, în calitate de avocat, simţiţi aceste schimbări?

Violeta Gaşiţoi: - Cu regret, implementarea reformelor în Moldova are loc extrem de lent. În ultimul timp, au fost adoptate mai multe legi bune care, însă, nu sunt aplicate sau sunt aplicate selectiv. Ce folos de legi bune, dacă lipsesc oamenii integri în sistem, care să le aplice în practică? Sunt irosiți bani pentru tot felul de studii, analize în domeniul dreptului. Toate ajung să zacă undeva pe niște rafturi şi nimeni nu mai ţine cont de ele.

O reformă credibilă presupune schimbarea sistemului începând de la oameni, astfel încât în funcţii să rămână doar cei integri şi competenți, cei care pot şi vor cu adevărat să facă schimbarea. Din păcate, optimismul meu a capitulat. Moldova e plină de cumetri și de funcţionari care pur şi simplu nu-şi doresc schimbarea, care se opun reformelor. Cei care îşi doresc reformarea sistemului se pomenesc prigoniți, cu dosare. Cu alte cuvinte, luptăm cu ”morile de vânt”. La un moment dat pur şi simplu renunți. Deci, eu nu văd ca lucrurile să se schimbe în bine.

Vom putea spune că au loc reforme în justiție atunci când instituţiile implicate în actul de justiţie - judecătoriile, Procuratura, Poliţia, CNA vor demonstra că pot rezista presiunilor care vin din partea politicului. Altfel vom irosi în continuare banii partenerilor externi, fără nici un rezultat palpabil.

- Au fost majorate salariile judecătorilor. Treptat, se îmbunătăţesc şi condiţiile de activitate în instanţele de judecată. Cu toate acestea, sondajele arată că, în opinia cetăţenilor, situaţia în justiţie evoluează din prost în mai prost? Dacă în 2009, încrederea în justiţie era de 36%, în 2016 a scăzut la doar 8%.

- Explicația e simplă. Condiţiile s-au îmbunătăţit doar pentru magistraţi, nu şi pentru cetăţeanul simplu. Reparaţiile din instanţele judecătoreşti şi salariile mari oferă confort doar magistraţilor. Niște pereți văruiți în judecătorii nu înseamnă că judecătorii au devenit brusc integri. Sunt de acord că salariul unui magistrat trebuie să fie mare, astfel încât el să nu fie tentat să-și suplinească veniturile prin metode necinstite. Dar majorarea salariilor trebuia să aibă loc concomitent cu alte măsuri. Până la majorarea salariului, sistemul trebuia curățat de persoanele corupte şi incompetente. Un salariu mai mare nu-i va schimba pe aceşti „magistraţi”. Nu putem vorbi de încredere în justiţie dacă cetăţenii merg în instanţă, iar judecătorul îşi permite să întrerupă şedinţa şi să le spună, citez (un magistrat de la Judecătoria Buiucani): ”Lăsaţi voi CEDO în pace, că acolo lucrează o adunătură de proşti. Noi aici facem justiţie. Ei să stea acolo să facă la dânşii justiţie”. Știu, e șocant, dar asemenea judecători fac legea în Moldova și, culmea, sunt promovați pe scara ierarhică. Acești indivizi nu se vor schimba niciodată. Ei pur și simplu trebuie expulzați din sistem, dar pentru aceasta trebuie ca însăși sistemul să se schimbe, să se curețe din interior.

- UE a alocat în ultimii ani milioane de euro, pentru reforma sistemului judecătoresc din Moldova. UE porneşte de la premisa că într-o societate în care funcţionează justiţia vin și investitorii, se dezvoltă economia etc. Totuşi, trăim cu senzația că aceştia sunt „bani aruncaţi în vânt”…

- Repet, studiile despre justiție și organizarea vizitelor de studiu pentru magistrați în țările dezvoltate nu mai ajută Moldova! Nici reparațiile în judecătorii… Problema Moldovei sunt oamenii promovați în funcțiile de magistrați. Ei au fost trimiși acolo nu să facă justiție, ci să apere anumite interese, să facă injustiție. Legile se aplică de către oameni! Respectiv, cea mai bună lege, dacă o pui în mâna unui corup, o compromiți.

Demnitarii moldoveni le prezintă europenilor rapoarte prin care încearcă să demonstreze că au îmbunătăţit legislaţia. În scurt timp, însă, se constată că respectivei legi nu-i ajunge ceva și încep iarăși studiile, expertizele – toate pe banii partenerilor externi.

- Dvs., cunoaşteţi din interior această „bucătărie” moldovenească. Care ar fi trei cele mai grave probleme care împiedică funcţionarea eficientă a sistemului judecătoresc?

- În primul rând, nu există separarea puterilor în stat. Din această cauză justiţia este dominată, influenţată şi dependentă de factorul politic. Deci, este extrem de vulnerabilă. A doua - corupţia şi conflictul de interese în cadrul sistemului şi faptul că judecătorii nu răspund pentru deciziile pe care le iau. A treia – deficitul de oameni integri. Puținii care au mai rămas sunt acum expulzați din sistem. În Moldova, fotoliile de judecător sunt transmise, practic, prin ”moştenire” ori prin ”vânzarea-cumpărarea” funcţiei.

- Păi şi cum putem rupe din acest cerc vicios?

- Fără voință politică nu se va întâmpla nimic. Corupţia este ca un ”cancer” care ne distruge din interior. Trebuie să-i nimicim rădăcina. Când în sistem vor ajunge oameni integri, atunci va începe schimbarea. Dacă se va întâmpla, rezultatele vor apărea foarte repede.

- De la ce ar trebui să se înceapă?

- Ca mijloace eficiente de luptă contra corupţiei ar fi necesară verificarea periodică a averilor judecătorilor, a surselor de venit a acestora şi a legăturilor cu grupările politico-oligarhice. În al doilea rând, trebuie instituit un mecanism dur de atragere la răspundere a magistraţilor corupţi, inclusiv răspundere penală. Termenul de prescripţie pentru actele de corupţie şi abaterile disciplinare ale magistraţilor trebuie anulat. Nu în ultimul rând, se impune respectarea strictă a prevederilor tratatelor internaţionale la care Moldova este parte şi executarea efectivă a deciziilor CEDO.

- Cu ce probleme se confruntă cel mai des un avocat în Moldova?

- Cu problema corupţiei. Poţi fi cel mai bun şi mai competent avocat, iar clientul tău poate fi cel mai nevinovat om de pe Pământ, dar dacă judecătorul este corupt, iar cealaltă parte în proces a dat mită – pierzi procesul. Cel de partea căruia este dreptatea va ajunge să se judece zeci de ani până îşi va găsi dreptatea la CEDO. În dosarele penale este şi mai grav. Judecătorii corupţi condamnă oameni nevinovaţi, iar penalii se află în libertate.

- De ce ați plecat din Moldova?

- Această plecare era planificată demult, însă mereu amânată. Nu are nici o legătură cu problemele de care am vorbit mai sus. Pur şi simplu am decis să luăm o pauză, să mai facem nişte studii, după care vom reveni şi vom încerca să contribuim la reformarea justiţiei şi la lupta contra corupţiei în Republica Moldova.

Mariana Tabuncic