Noul guvern al Serbiei va include un fost șef pro-rus al serviciilor de informații și fost ministru, Aleksandar Vulin, care a întreținut legături strânse cu Rusia și este sancționat de Statele Unite, relatează AP.

Aleksandar Vulin va ocupa funcția de vicepremier, a declarat Milos Vucevici, în timp ce a anunțat componența viitorului său cabinet, care se așteaptă să fie votat în funcție în zilele următoare în Parlamentul Serbiei.

Serbia încearcă să adere la Uniunea Europeană, dar a menținut relații de prietenie cu Rusia și a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

În iulie, SUA au impus sancțiuni împotriva lui Vulin, acuzându-l de implicare în transporturi ilegale de arme, trafic de droguri și abuz de funcții publice.

Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA a declarat că Vulin și-a folosit autoritatea publică pentru a ajuta un traficant de arme sârb sancționat de SUA să facă transporturi ilegale de arme în afara granițelor Serbiei. Vulin este acuzat și de implicare într-o rețea de trafic de droguri, potrivit autorităților americane.

Vulin a demisionat din funcția de director al agenției de informații a Serbiei BIA după ce i-au fost impuse sancțiunile. Anterior, el a servit și ca șef al armatei și al poliției.

El a primit recent o medalie de onoare de la serviciile rusești FSB și alta de la președintele  Vladimir Putin.

Noul guvern e prezentat la câteva luni după alegerile parlamentare tensionate din decembrie, în care partidul populist de dreapta al președintelui Aleksandr Vucici a câștigat cele mai multe locuri în legislativul de 250 de membri.

Votul a alimentat tensiunile politice din cauza informațiilor privind neregulile pe scară largă raportate de observatori locali și internaționali.