Pe lista de cumpărături a cetățenilor din Mali, acum în loc de pâine se află gheața. Căldura record a făcut ca aceasta să devină o necesitate de bază, fără a o exclude din logica pieței și a inflației.

Cu temperaturi care ajung la 48 de grade și frigidere nefuncționale, cuburile sunt folosite pentru conservarea alimentelor și a băuturilor, iar costul lor a crescut exponențial: prețul unei pungi reci și prețioase poate ajunge acum până la 500 de franci CFA, aproape 80 de eurocenți, scrie Il Corriere della Sera.

De două ori prețul unei franzele.„Prea scump!”, comentează Fatouma, o fată din capitala Bamako, într-un reportaj BBC. „Obișnuiam să gătesc de câteva ori pe săptămână, acum trebuie să o fac în fiecare zi: mâncarea se strică imediat, riști să o arunci”, adaugă Nana Konaté.

Problema penuriei de energie electrică persistă în Mali deja de un an, în urma falimentului companiei energetice de stat care a ajuns în această situație din cauza milioanelor de datorii acumulate. Mulți cetățeni nu au generatoare: cu o căldură care nici măcar noaptea nu coboară sub 46 de grade, asta înseamnă nu doar frigidere inutilizabile, ci și imposibilitatea de a porni ventilatoarele, o situație care-i constrânge pe mulți oameni să doarmă în aer liber pentru a căuta puțină răcoare. „Seara mă simt amețită, căldura este insuportabilă, trebuie să-mi torn apă pe mine”, spune Soumaïla.

De parcă Mali n-ar fi avut deja suficiente probleme,: în decurs de 9 luni, între 2020 și 2021, țara a suferit două lovituri de stat cu o juntă militară care l-a înlăturat pe președinte și a preluat mandatul în locul său. De atunci dictatura este în vigoare, chiar dacă armata promite că după alegerile din 2024 guvernul de tranziție va restitui puterea civililor.

Alegerile ar fi trebuit să aibă loc în februarie, dar au fost amânate pentru o dată ulterioară (a fost eliberată în schimb familia italiană luată ostatică timp de doi ani de o bandă jihadistă).

Între timp, din martie și până astăzi, valul anormal de căldură a ucis 100 de oameni, provocând în medie 15 spitalizări pe zi din cauza deshidratării și a problemelor respiratorii. Școlile din unele zone sunt închise, iar musulmanii au fost sfătuiți să nu postească în timpul Ramadanului.

Prognozele viitoare nu sunt încurajatoare: temperaturile nu vor scădea sub 40° în următoarele săptămâni, afectând și țările vecine Senegal, Guineea, Burkina Faso, Nigeria, Niger și Ciad.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA